Nyomtatás

Üstökös főzés az Űrsuliban

Írta: Kecskeméti Planetárium. Kategória: Űrsuli

Üstökösfőzés az Űrsuliban!

A mai foglalkozáson egy nagyon látványos és interaktív programot mutattunk be a gyerekeknek...

A nap témája a Naprendszer kisebb égitestjei voltak, azon belül is elsősorban az üstökösök. A foglalkozás elején E. Kovács Zoltán csillagász, a Kecskeméti Planetárium nyugalmazott igazgatója beszélgetett a tehetségígéretekkel ezekről az érdekes égitestekről. A gyerekek megtudhatták, hogyan lehet könnyen megkülönböztetni egy üstököst egy hullócsillagtól. Megtudhattuk, hogy honnan jönnek ezek az égi vándorok, miért nem látható az egész jelenséget okozó "piszkos hógolyó" még a Föld közelében sem. Milyen módszerekkel sikerült mégis lefotózni néhány üstökös magját. Beszélgettek az ESA (Európai Űrügynökség) hajmeresztő programjáról, mely keretében elküldték a Rosetta űrszondát a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstököshöz, amelyről levált egy nagyjából mosógép méretű leszálló egység és a történelem folyamán először sima leszállást hajtott végre egy üstökös felszínére.

Esett még szó arról is, miért is olyan fontos az üstökösök kutatása. Segítségükkel pillanthatunk bele a Naprendszerünk születésének időszakába. Ezek a kozmikus "hűtőszekrények" ugyanis megőrizték azt az ősi anyagot amelyből a Naprendszerünk anno megszületett. Továbbá talán azokra a kérdésekre is választ kaphatunk, hogy hogyan került a nagy mennyiségű víz a kihűlő Föld felszínére, illetve hogyan kerültek ide az élet alaptéglái, a bonyolult szerves vegyületek

A program végén Szűcs László, a körfolyosón egy rendhagyó "főzőműsor" keretében megfőzte az üstököst. Természetesen ezt a mutatványt ezt követően azok a gyerekek is megismételhették, akik helyesen válaszoltak a műsorral kapcsolatos kérdésekre...

Megfőztük az üstököst