Űrhét Kecskeméten október 7-12. között

Az ENSZ kezdeményezésére 2000-től tartjuk a Világűr Hetét (World Space Week), melyet minden évben október 4. és október 10. között ünnepelnek űrkutatási rendezvényekkel a világ számos országában. Az űrhét apropója két történelmi űrkutatási esemény. 1957. október 4-én emelkedett fel az első ember által készített űreszköz, a Szputnyik-1. 1967. október 10-én pedig hatályba lépett az a ENSZ megállapodás, amelyben az űrkutatás békés felhasználásának alapelveiről állapodtak meg az országok. 
Az idei éveben a Kecskeméti Planetárium és a Bács-Kiskun Megyei TIT Élményközpont közös rendezvénysorozattal szeretné felhívni a figyelmet az űrkutatás fontosságára.   • Október 7. 17:00 Űrkutatás nagy lépései

Helyszín: Kecskeméti Planetárium (Lánchíd u. 18/A)
Előadó: Szűcs László, tudománykommunikátor
E program elején választ kapunk arra a kérdésre, mi tartja fenn az űreszközöket a földkörüli pályán, illetve miért van súlytalanság az űrhajóban. Ezt követően az űrkutatás múltjába tekintünk vissza felidézve a történelmi nagy eseményeket, a különféle űreszközök fejlődését egy interaktív beszélgetés keretében.


  • Október 9. 10:00 SATELIX – országos planetáriumi filmbemutató INGYENES!!!!

Helyszín: BKMi TIT Élményközpont (Rákóczi u. 2.)
Ez lesz Kecskemét új digitális planetáriumának első nyilvános vetítése. E planetárium különlegessége, hogy különleges FulDome (teljes kupolás) filmeket képes kivetíteni, így a nézőben az az érzés támad, mintha ő is benne lenne a történetben.
Ez a 26 perces magyar nyelvű látványos film nemzetközi koprodukcióban, a Budapesti TIT Planetárium munkatársainak közreműködésével készült. A Föld körül keringő műholdak fontosságát és sokoldalú felhasználhatóságát mutatja be, nagyon látványos animációk segítségével. 
A film első országos premiervetítésének egyik állomása, a Tudományok és Művészetek Háza (Technika Háza) lesz. Itt egy új 5 méteres kupolával rendelkező digitális planetáriumban nézhetik meg az érdeklődők a látványos alkotást.
FIGYELEM! A vetítés ingyenes, de mivel a kupola befogadóképessége 20 fő, ezért csak előzetes regisztrációval lehet a vetítésre jelentkezni. A helyek feltöltése a regisztráció sorrendjében történik, ha a terem megtelt, lehetőség van fél órás időközökkel későbbi vetítésre is jelentkezni.  Regisztrálni legkésőbb a vetítés előtti napon lehet!

Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfcS1cRD5nbjC8z835JuLB2-llmQQeLPETRDzwF45z7aSwYhw/viewform

 

  • Október 9. 15:00 Játsszunk űrhajósdit!

Helyszín: Kecskeméti Planetárium (Lánchíd u. 18/A)
Előadó: Szűcs László, tudománykommunikátor
Ebben a planetáriumi műsorban a legkisebbek is megérthetik miként jutnak fel az űreszközök a világűrbe, miért nem esnek onnan vissza és mitől van bennük súlytalanság. A programban rengeteget játszunk, még súlytalanságban is lehetnek a bátrabbak illetve az előadás végén egy valódi rakétakilövést is végrehajtunk!
Ajánlott korosztály: óvodásoktól 4. osztályig.

 

  • Október 9. 16:30 Űrtevékenységre készülés kisiskolás kortól az űrhajós képzésig valamint egyéb "űr-öltségek"

Helyszín: Kecskeméti Planetárium (Lánchíd u. 18/A)
Előadó: Zentai István, SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és környezetvédelmi Alapítvány, kuratórium elnöke
Űrkutatás és klímavédelem. STE(A)M oktatás. VR és MI az oktatás szolgálatában. Mindenki űrhajós aki az űrben jár? Mi is az a világűr? – Ilyen és ehhez hasonló témákról beszélget velünk az előadó, aki egy Hollandiában már nagyon sikeres, egyedülálló gyerekeknek szóló űrprojektet szeretne meghonosítani Magyarországon. 
FIGYELEM: A beszélgetésben aktívan résztvevők részvételi lehetőséget kapnak egy SpaceBuzz VR űrutazáson 2022-ben!

https://app.tokeportal.hu/projects/donation/spacebuzz  
https://www.patreon.com/spacebuzz  


  • Október 12. 17:00 Az űrkutatás jelene és jövője 

Helyszín: Kecskeméti Planetárium (Lánchíd u. 18/A)
Előadó: Szűcs László, tudománykommunikátor
Bár a virusterhes és politikai csatározásoktól hangos médiából keveset hallunk erről, de néhány éve egy űrkutatási forradalom zajlik a hátunk mögött. Egyre inkább magáncégek törnek előre az űrpiacon, tömegessé válhat rövidesen az űrturizmus, ismét meghódítjuk a Holdat és néhány évvel később a Marsot. Ezekről és a még távolabbi tervekről lehet hallani ebben a programban.